Van burnout naar onthaasten middenin de natuur

Een start-up beginnen middenin de pandemie is misschien niet zo bijzonder, maar een reisorganisatie opstarten daarentegen wel. Wij, Jimmy & Gerty, zijn twee jaar geleden gestart met Unplugged Outdoor. We wilden een plek creëren middenin de natuur waar jij onthaast en weer voet aan de grond krijgt. Letterlijk. Een plek waar jij op je UIT-knop drukt en gaat ontdekken, ontmoeten en simpelweg jezelf weer kunt zijn. Hoe we hier zijn gekomen van altijd online zijn naar een offline leven, vertellen we je in deze blog.

Even ver weg van alles
We komen net terug uit de Filipijnen en voelen ons onthaast en vooral uitgerust als we in het vliegtuig zitten. Samen praten we na over onze Filipijnse avonturen en hoe achterdochtig we in het begin waren over deze mensen. Al snel kwamen we erachter dat het pure nieuwsgierigheid was en oprechte gastvrijheid en vriendelijkheid van de bewoners. Tijd en uur was de afgelopen weken niet belangrijk. Even ver weg zijn van alles, van thuis en van het werk. 

We stappen regelrecht de ratrace in
Tja over werk gesproken … “Hoe laat start jij maandag op en hoe ziet onze agenda eruit deze week?” vraagt Jimmy aan Gerty. Op dat moment landen we in Nederland en de what’s appjes en mailtjes vliegen binnen alsof we niet weggeweest zijn. Op het station staande valt ons op dat echt iedereen maar dan ook echt iedereen met zijn mobiele telefoon in de hand staat. Mensen zien nauwelijks of niet wat er gebeurt om zich heen. Het contrast van ‘unpluggen’ en altijd maar aan staan vs offline gaan en niets moeten, gaat ons tegenstaan. We zien al te lang en teveel mensen letterlijk en figuurlijk verdrinken in deze hectiek. Het erge van dit is, we doen er zelf ook aan mee! Want thuis zijn betekent dat we regelrecht weer in de ratrace stappen.

 

“Onze toekomst stond even op zijn kop”

Stappen regelrecht in de ratrace

Diagnose burnout
Nog geen anderhalf jaar later komt Gerty op een dag huilend thuis. “Ik heb bijna een ongeluk gehad omdat ik niet doorhad dat ik door het rode stoplicht heen reed”. “Ik ben zo moe en weet even niet meer hoe ik alle ballen in de lucht kan houden”. Dit was de druppel, de laatste druppel die Gerty nodig had. Van een hectische consultancy job in het bankwezen, naar thuiszittend met de diagnose BURNOUT.

Welke afslag moet je nemen?
We verdienden samen meer dan modaal, woonde royaal en hadden een dikke auto onder onze kont, maar deed dit er eigenlijk toe? In deze periode kwamen we er ook achter dat kinderen ons niet gegund waren. Onze toekomst stond even op zijn kop. En dan sta je ineens op dat kruispunt, welke afslag moet je nemen?

Van burnout naar onthaasten in de natuur

“En plots was de mentale kentering een feit”

Healing effect
In deze periode leerde Gerty dat middenin de natuur te zijn een healing effect heeft gehad op haar gezondheid. Jim daarentegen was zich verder aan het specialiseren in de outdoor wereld. En plots was de mentale kentering een feit en was het zaadje geplant voor Unplugged Outdoor.