Franse Vogezen

Natuur, fauna & flora van de Franse Vogezen

Van 1871 tot 1918 liep door het zuidelijk gedeelte de grens tussen Frankrijk en Duitsland. Er zijn verschillende geologische overeenkomsten tussen de Vogezen en het Zwarte Woud. De Vogezen bestaan voornamelijk uit graniet en rode zandsteen. De flora in de Franse Vogezen is erg divers. Zo bloeien er alleen al 25 soorten orchideeën op de laagvlakte. In de hogere delen van het bergachtige landschap vind je de geelbloemige gentiaan. Daarnaast zijn in het laagland diverse soorten maagdenpalmen en wilde rozen te vinden. Laurier en kamperfoelie zorgen voor een mooie afwisseling. Daarnaast zien we, afhankelijk van de ondergrond, paddenstoelen, braam- en frambozenstruiken en natuurlijk bosbessen, plaatselijk ‘brimbelles’ genaamd, het symbool van de Vogezen. Voor onze outdoor cooking experience gaan we dus ook zeker op zoek naar rode vruchten en mirabellen, om traditioneel in een gerecht te verwerken.

Waar wij gaan wandelen in de Vogezen is het erg rustig en achteraf. Dit geeft ons de unieke kans om wild te spotten wat je niet vaak tegenkomt, zoals een wilde kat, lynx, korhoen of wolf…..

 

Geografische informatie

De Franse Vogezen is een middelhoge bergketen gelegen in het noordoosten van Frankrijk. De bergketen loopt van de grens van Zwitserland tot het noorden over de westelijke zijde van het Rijndal. De Fransen noemen de ronde toppen van de bergen ook wel ‘ballons’, Frans voor bolvormige bergen. De Vogezen worden onderverdeeld in: 

 

  • de Grote Vogezen, van Belfort tot Bruche,
  • de Centrale Vogezen, tussen de Bruche en de Col de Saverne,
  • de Lagere Vogezen, tussen de Col de Saverne en de bron van de Lauter en de Hardt.

In de Vogezen zijn er verschillende meteorologische verschillen tussen de oostelijke en westelijke gebieden. Zo is de jaarlijkse regenval veel hoger en de gemiddelde temperatuur veel lager in het westen dan in het oosten. Gemiddeld valt er op meer dan negentig dagen per jaar sneeuw.

 

Geschiedenis van de Franse Vogezen

Vanwege de geografische ligging van de Vogezen heeft het gebied talrijke historische en culturele invloeden gekend. De Vogezen liggen namelijk op het kruispunt van verschillende grote culturen en de natuurlijke grens tussen de Latijnse en Germaanse beschavingen. Ga voor een gedetailleerde geschiedenis van de Vogezen naar deze website.

Sunset ballons
Refuge WildernisWeek