Het verschil tussen bushcraft en kamperen

Wat is het verschil tussen bushcraft en kamperen?

De verschillen tussen de twee zijn niet zo groot als je oorspronkelijk zou denken. Er zijn zeer sterke overeenkomsten tussen beide activiteiten. Bij beide activiteiten moet je over dezelfde dingen nadenken, zoals eten, vuur, onderdak, enzovoorts. 

 

Bushcraft is de moeilijkste van de twee en vereist meer overlevingsvaardigheden dan kamperen. Kamperen is een meer ”luxe activiteit”, terwijl Bushcraft overlevingssituaties nabootst en je overlevingsvaardigheden op de proef stelt. Je kampeerspullen en bushcraftspullen zien er een beetje anders uit. Voor kamperen pak je zwaarder in, terwijl je voor bushcraft altijd lichter inpakt.

 

Vergelijking tussen Bushcraft en kampeeruitrusting

Bij het zoeken naar de verschillen tussen Bushcraft en kamperen, is uitrusting het eerste waar wij aan denken.

 

Uitrustingen voor zowel kamperen als bushcraft kunnen veel overeenkomsten hebben. Aangezien beide buitenactiviteiten zijn, heb je de basisbenodigdheden voor buitenshuis nodig. Er zullen echter ook verschillen zijn in de uitrusting die je inpakt voor zowel kamperen als bushcraft. Wij hebben zowel een lijst met kampeerbenodigdheden als een lijst met bushcraft-essentials samengesteld. Zodat je precies weet welke benodigdheden je nodig hebt voor elke activiteit. 

 

Kamperen

Kamperen is een relaxte recreatieve activiteit waarbij je een nacht of zelfs een paar weken op aangewezen campings verblijft. Vaak gaan mensen kamperen met hun vrienden en familie om even weg te zijn van het lawaai van de stad en om de frisse natuurlijke lucht in te ademen. Tenminste als je geen plek naast de toiletten krijgt toegewezen 😉 .

 

Veel mensen gaan kamperen en vergeten dat ze in het wild leven, de thuisbasis van wilde dieren. Het is belangrijk om bij te houden wat je eten is en waar je het bewaart. Anders krijg je misschien last van ongewenste bezoekers. 

 

Bushcraft

Simpel gezegd, bushcraft is het leren en demonstreren van overlevingsvaardigheden in de wildernis. Waar kamperen meer een vrijetijdsbesteding is, is bushcraft serieuzer. Bushcraft gaat over in de natuur zijn en niet alleen in het wild kunnen overleven. Maar ook in het wild gedijen met niets anders dan de uitrusting die je op je rug draagt.

 

Je stopt nooit met leren in de wereld van bushcraft, dat is het leuke. Er is altijd wel iets dat je meer of zelfs beter zou kunnen doen. De opwinding van de onbekende en eindeloze mogelijkheden wanneer je alleen in de bush bent, is wat veel mensen er naar toe trekt.

 

Sommige mensen kiezen er zelfs voor om permanent de bushcraft-levensstijl te leven, dit betekent volledig off-grid, losgekoppeld van de samenleving. Ze bouwen vaak blokhutten zonder stromend water, geen supermarkten in de buurt en geen elektriciteit. En leven zoals mensen al duizenden jaren leven. Ze gaan eropuit en jagen en verwerken hun eigen voedsel en verbouwen vaak hun eigen fruit en groenten. 

 

Bushcraft-vaardigheden variëren, enkele van de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt om te slagen in bushcraft zijn onder meer het vermogen om een vuur te maken met niets anders dan een Ferro-hengel, een schuilplaats bouwen die bestand is tegen de elementen, jagen en eten bereiden en hout maken om dingen te maken. Zoals stoelen voor comfort of kommen om uit te eten. Al deze vaardigheden hebben tijd en oefening nodig om onder de knie te krijgen. Terwijl iedereen tijdens het kamperen een tent kan opzetten met instructies en het meegebrachte voedsel kan koken.

 

Conclusie

Beide activiteiten hebben opvallende overeenkomsten doordat ze zowel buiten als in (vaak) afgelegen gebieden worden gedaan. Dit is waar de overeenkomsten echter eindigen. Kamperen is een activiteit waaraan iedereen, ongeacht zijn of haar kennis van overlevingsvaardigheden, aan kan deelnemen. Terwijl bushcraft een specifieke reeks vaardigheden en een hoeveelheid ervaring vereist om succesvol te zijn.