Vuur maken: Flint & Steel (vuursteen en vuurslag)

 Tijdens onze activiteiten is vuur maken en een fikkie stoken één van de favoriete onderwerpen voor zowel jong en oud. Maar hoe maak je nu eigenlijk een goed vuur zonder aansteker of lucifers? Hierover vertellen je we graag meer.

Vuurmaken
Bushcraft_vuur1

#vuurmaken

Vuur maken met Flint & Steel

Het gebruik van een vuursteen en vuurslag is een mooie en historische methode om vuur te maken. Een vuurslag is een ijzer staafje waarmee vonken gemaakt kunnen worden. Vuursteen of ook wel flint (flinterdun) genoemd is een gesteente wat vuursteen wordt genoemd, omdat een slag met een stuk vuursteen op een stuk ijzer (steel) kan resulteren in vonken die ontstaan door kleine ijzerdeeltjes die spontaan in de lucht oxideren waarbij veel warmte vrij komt zodat de deeltjes gaan gloeien. Door deze vonken op te vangen in tondel (zoals een stukje verkoold katoen, gedroogd mos of tondelzwam) is het mogelijk om met bijvoorbeeld een droog stuk gras een vlam te creëren.

Benodigdheden

Wat heb je nu exact nodig om met een Flint & Steel een vuurtje te maken? Wijzelf maken altijd gebruik van char cloth (verkoold stukje katoen) en dan heb je het volgende nodig:

  • een vuur
  • een metalen afsluitbaar doosje
  • een mes
  • een stuk katoen
  • Flint & Steel
  • een flinke handvol droog gras
 

Weet je niet zo goed waar je bovenstaand materiaal kunt halen. No worries! Hieronder hebben we aantal tips voor je:

  • Geen droog gras in de buurt, hooi voor het konijn bij de dierenzaak kun je ook gebruiken
  • Gebruik voor een stuk katoen een oud t-shirt, boxershort of spijkerbroek
  • Een compleet setje Flint & Steel met een metalen doosje, kun je kopen bij Bushpappa 
  • Via onze kortingscode krijg je een leuke korting bij Bushpappa, vraag er naar in de link aan het einde van dit artikel.

 

Hoe werkt het?

 

Om uiteindelijk een vlam te krijgen, moet je de volgende stappen nemen:

  1. Maak een vuurtje (ok, ok…. je mag hiervoor je aansteker gebruiken, maar op een andere meer uitdagende manier mag natuurlijk ook😉)
  2. Maak met de punt van je mes een klein gaatje in het metalen afsluitbare doosje
  3. Snijd een stuk katoen (3×5 cm) af met je mes en stop deze in het metalen doosje
  4. Plaats het doosje met katoen met het open gaatje naar boven op de gloeiende kolen naast het brandend vuurtje
  5. Het katoen zal nu verkolen en daarbij komt rook vrij. Deze rook komt uit het klein gaatje van het metalen doosje. Na ca. 5 minuten komt er geen rook meer uit het gaatje en is de katoen verkoold, haal nu het doosje uit het vuur en leg deze op zijn kop (gaatje naar onderen) op de grond. Voorzichtig het doosje is gloeiend heet! Doordat het doosje op zijn kop ligt, kan er geen zuurstof bij het verkoolde katoen komen en kan dus niet verder opbranden
  6. Zodra het metalen bakje is afgekoeld, haal je het verkoolde katoen er uit en herhaal je voorgaande stappen zodat je meerdere stukjes verkoolde katoen hebt
  7. Pak nu het droge gras en maak er een soort vogelnestje van, zorg dat je aan de onderkant een soort handvat hebt waarmee je het gras vast kan houden en op en neer kan wapperen
  8. Plaats 1 stukje char cloth in het droge gras
  9. Nu gaat het gebeuren! Pak je vuurslag en vuursteen er bij. Oefen een aantal keer totdat je continu mooie vonkjes krijgt. Probeer te slaan onder verschillende hoeken en ontdek wat het beste werkt. Sla niet te hard, maar ook niet te zacht. Wij zeggen altijd: ‘’probeer de vuursteen net niet of net wel te raken’’, als het ware schraap je langs de steen totdat je mooie vonken krijgt.
  10. Heb je dit onder de knie dan pak je het 2e stukje verkoolde katoen er bij en leg je onder de vuursteen
  11. Maak mooie slagen met de vuurslag op de vuursteen en probeer een vonk op het verkoolde katoen te krijgen.
  12. Is het gelukt? YES! Nu zie je op het verkoolde katoen een stukje gloeien. Relax, dit gaat niet zomaar uit en je hebt nu de tijd om je Flint & Steel rustig weg te leggen. Plaats het gloeiende verkoolde katoen op het al eerder geplaatste katoen in het droge gras.
  13. Houdt het gras aan het ‘’handvat’’ vast op goede afstand van je gezicht. Blaas langzaam en rustig op het gloeiende gedeelte. Houd de wind in je rug zodat de rook van je af waait.
  14. Je ziet het gloeiende gedeelte nog feller rood opkleuren en dan……VUUR!

 

Informatie en kortingscode

Ben jij ook zo’n firestarter en wil jij dit zelf ook eens gaan proberen, maar wil je meer informatie of de kortingscode voor de aanschaf van een Flint & Steel? Neem gerust contact met ons op via onderstaande button. 

 

mooie reizen

Unplugged Bushcraft Weekend- 3 dagen leven in, van en met de natuur

Unplugged Navigatie Weekend - 3 dagen zonder elektronica en foefjes

Unplugged Hike & Survival Weekend - 3 dagen treed je in de voetsporen van de smokkelaars